Binnenland

Meer schadelast ondanks minder verkeersclaims

By  | 

Het aantal schadeclaims wegens een aanrijding is in 2017 met 18 procent, tot 741.000. Echter namen de kosten van de schadegevallen toe, met een bedrag van 2,6 miljard euro tot gevolg. Dit blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Een mogelijke oorzaak voor het aantal gedaalde claims zijn het relatief rustige weer vorig jaar en minder parkeerschade door toenemende slimme technologie in auto’s, aldus het verbond.

Het gedaalde aantal claims in 2017 geldt voor elke provincie, waarbij de grootste dalers genoteerd werden in Flevoland (-14,6 procent) en Noord-Brabant (-14,5 procent). De meeste verkeersclaims kwamen vanuit de provincie Zeeland, namelijk 79,2 per 1000 huishoudens.

De schadelast zien de verzekeraars op de autoverzekering wel sterk toenemen. Zo is deze op de WA-autoverzekering van 2014 tot en met 2017 met 25 procent gestegen. Vooral door letselschade wordt deze stijging veroorzaakt, zo stelt het verbond.

Afleiding van weggebruikers

‘’Er vallen nog steeds te veel verkeersslachtoffers. Daarom blijven wij ons onverminderd inzetten om een bijdrage te leveren aan een veilige openbare weg’’, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Afleiding in het verkeer blijft een belangrijke oorzaak voor de ongelukken zegt hij. ‘’Daarnaast neemt de diversiteit aan voertuigen op de weg sterk toe, terwijl de weg-indeling daar onvoldoende op ingericht is. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.’’

De verzekeraars steunen dan ook de maatregelen die vorige week werden aangekondigd door minister Cora van Nieuwenhuizen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het Verbond vindt dat er haast gemaakt moet worden en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de plannen uit te kunnen voeren.

%d bloggers liken dit: