Binnenland

Krapte op woningmarkt houdt aan maar ‘gekte’ neemt af

By  | 

De woningmarkt wordt steeds evenwichtiger, concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag op basis van de cijfers over het eerste kwartaal. De krapte op de woningmarkt blijft echter aanhouden, aldus de NVM.

 

De krapte op de woningmarkt blijkt uit de smalle indicator van de NVM: het aantal woningen waaruit elke woningzoekende kan kiezen. In de eerste periode van 2019 is dit 3,9. Dat is een kleine stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018.

“Met 3,9 woningen per woningzoekende is nog steeds sprake van een krappe markt”, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “De markt heeft weinig aanbod, waardoor verkopers grotendeels de spelregels bepalen.”

Het aantal aangeboden woningen is in de eerste drie maanden van 2019 wel toegenomen, namelijk met 2,9 procent. Door de schaarste van het aanbod zullen woningen sneller uit de markt worden genomen. Volgens de NVM duurde de verkooptijd van een gemiddelde woning in het eerste kwartaal 45 dagen. Begin 2018 was dit nog 54 dagen.

Jaarsma: ‘Gekte neemt af op de woningmarkt’

De “waanzin” neemt echter verder af, concludeert Jaarsma. Het aantal verkochte woningen daalde in het eerste kwartaal van 2019 met 3,2 procent, terwijl ook de huizenprijzen minder sterk stegen.

De gemiddelde woningprijs in het eerste kwartaal bedroeg 294.000 euro, een daling van 5.000 euro ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018.

De NVM legt uit dat dit voornamelijk te wijten is aan het feit dat er andere huizen zijn verkocht. Gecorrigeerd hiervoor daalt de gemiddelde woningprijs met 0,1 procent. Dit is de eerste keer sinds het derde kwartaal van 2015 dat de gemiddelde woningprijs stagneert.

Vooral de verkopen van woningen in de laagste prijsklasse (minder dan 150.000 euro) daalden sterk, met 41 procent. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is dit vooral te wijten aan het gebrek aan aanbod. “Starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget hebben in deze markt minder keuze.

In de prijsklasse tussen 300.000 en 750.000 euro steeg het aantal transacties aanzienlijk, met meer dan 15 procent.

%d bloggers liken dit: