Binnenland

Kabinet onderzoekt betere manieren om spaarders minder te belasten

By  | 

Het kabinet onderzoekt hoe mensen van wie het vermogen ”uitsluitend uit spaargeld” bestaat. Vooral hoe dit minder belast kan worden. Staatssecretaris Menno Snel, van Financiën, verwacht dat op Prinsjesdag te weten of het mogelijk is. Dit schreef hij in een brief aan de Kamer.  

Op dit moment werk de overheid met een ‘financieel rendement’ van het minimum van 2 procent. Hierover wordt dan een belasting geheven van 30 procent.

De overheid gaat van één ding uit, dat belastingplichten rond de 2 procent winst maken op hun eigen vermogen. Maar bij het grootste gedeelte van de spaarrekeningen ligt de rente niet hoog, slechts 0 procent. Voor de spaarders die zonder beleggingen zitten en veel spaargeld hebben of in het bezit zijn van een tweede huis. Is de fictieve rente veel hoger dan de rente die zij daadwerkelijk krijgen.

Daarom bekijkt de staatssecretaris of het mogelijk is om alleen het daadwerkelijke rendement dat met spaargeld is behaald te belasten. Alleen beleggingen zouden op basis van een fictief rendement belast worden.

Problemen van ontwijking moet eerst worden opgelost

Als spaargeld en beleggingen ander worden belast, zal er wel het volgende ontstaan: ontwijkingsmogelijkheden en afbakeningsproblemen.

Beleggers of spaarders, zouden bijvoorbeeld met hun geld rond de peildatum het geld kunnen overmaken naar hun spaarrekening. Hierdoor hoeven ze zo minder belasting te betalen over hun belegde vermogen. Hier moet nog eerst een oplossing op worden gevonden

Wens uit het regeerakkoord blijkt bijna onmogelijk

In het regeerakkoord heeft het kabinet de wens vastgelegd. Dit is om het volledige vermogen in box 3 te belasten. Tevens dit op basis van het werkelijke rendement. Dit is niet te doen, concludeert Snel in zijn brief.

Dit zou de aangifte heel veel meer ingewikkeld maken. Ook zou de handhaving zou een probleem kunnen worden. Als laats zou het risico op ontwijking groter worden.

%d bloggers liken dit: