Binnenland

Inchecken met mobiel nu mogelijk in Nederland

By  | 

Vanaf vandaag is het inchecken in het openbaar vervoer met de smartphone mogelijk. Echter is het nog niet voor iedereen beschikbaar. 

De OV-chipkaart kan vanaf nu thuisgelaten worden, want de smartphone neemt de taken van de kaart over door middel van de NFC-chip. Voor nu is het alleen nog te gebruiken voor mensen met een Android, geen abonnement heeft en Vodafone of KPN als provider heeft. Het gaat hier niet meer om een test, dus over heel Nederland kan er ingecheckt worden met de smartphone.

NFC

Een NFC-chip is een chip waarmee contactloze activiteiten verricht kan worden, zoals contactloos betalen. De meeste moderne smartphones beschikken over zo’n chip. iPhone gebruikers moeten nog even wachten totdat ze met de smartphone kunnen inchecken. Apple heeft derde partijen namelijk nog geen toestemming gegeven om gebruik te maken van de NFC-chip.

Mensen met een Android kunnen wel al met de smartphone inchecken, maar lang niet alle gebruikers. Alleen KPN en Vodafone ondersteunen momenteel het nieuwe inchecken. De KPN-dochter’s Telfot, Simyo en Yes Telecom vallen daar ook onder.

Abonnementen

Abonnementhouders kunnen ook nog niet gebruikmaken van de functie. Mensen met een kortingsabonnement, trajectabonnement en andere voordelen op de kaart moeten ook even wachten totdat ook zij kunnen inchecken met hun mobiel. Leeftijds- en samenreiskorting kunnen wel al worden gebruikt.

Toekomst

Het is nog maar het begin van een nieuw tijdperk. Volgens Geert Appeldoorn van Vodafone moet de smartphone de portemonnee doen vergeten. “Eerder hebben we al contactloos betalen via de smartphone geïntroduceerd en dit is de volgende kaart die erg veel gebruikt wordt.” Ook zijn klantenkaarten van verschillende winkels vervangen door een app.

Naast dat je kan inchecken met de smartphone komen er nog extra opties bij kijken. Vanaf de app is direct te lezen wat het resterende saldo is en krijg je een reminder om niet te vergeten uit te checken. De reisgeschiedenis is ook af te lezen vanaf de app.

Wanneer het beschikbaar is voor iPhone gebruikers, andere providers en abonnementen is nog niet duidelijk gemaakt.

Translink

Translink, de maker van de OV-chipkaart, maakte een behoorlijke winst in vijf jaar tijd. Zal de vervanging van de kaart door de smartphone de winst doen kelderen?

 

Meer nieuws op Zakelijk Dagblad.

%d bloggers liken dit: