Binnenland

Hoeveel stijgt de zorgpremie in 2019?

By  | 

Alle verzekeraars hebben hun zorgpremie voor 2019 bekend gemaakt. Men kan weer gaan vergelijken bij de verschillende verzekeraars. Een recent overzicht van de Consumentenbond wijst uit dat, dat nog best de moeite waard kan zijn.

Helaas moeten we een ding concluderen: wie blijft zitten waar hij zit, er gaat meer betaald moeten worden voor de basisverzekering. Het verschil kan oplopen van een paar tientjes tot in het extreemste geval 144 euro op jaarbasis. Dit laatste is voor klanten met een restitutiepolis van ONVZ. Dankzij deze premieverhoging zitten deze mensen bij de duurste verzekeraar van 2019. Volgens het overzicht van de Consument komt hun maandbedrag uit op 134 euro. Maar zij zijn de enigen; mensen die verzekerd zijn bij PNOZorg en VvAA zijn dit bedrag met een restitutiepolis volgend jaar kwijt.

Voor het grootste gedeelte van de Nederlanders ligt de maandpremie wel wat lager: rond de 115 euro per maand. Gemiddeld is dat 6 euro hoger dan 2018, het ministerie van VWS heeft dat net becijferd. Voor een jaarpremie komt dit gemiddeld uit op 1385 euro. Overweegt u over te stappen? Dan heeft de Consumentenbond een tip: laat je niet alleen maar leiden door de hoogte van de premie, let ook op de voorwaarden van de polis.

Zorgpremies zonder eventuele (collectiviteits)kortingen en bij een verplicht eigen risico van €385 in 2019 (€375 bij labels van DSW). Bron: consumentenbond.nl/

Hierbij een overzicht van alle premies in 2019 in vergelijking met 2018:

https://infogram.com/zorgpremies-1h984wljpeez6p3
Gemaakt door: Sanne van Steijn via Infogram

Ook of je kiest voor een natura-, restitutie- of combinatiepolis kan voor een flink verschil zorgen. Een verzekeraar neemt bij een naturapolis de volledige zorgkosten op zich, mits het een contract heeft met die partij. Het is dus zaak om goed op te letten. Een verzekerde heeft bij een restitutiepolis volledige vergoeding en meer keuzevrijheid tussen zorgaanbieders. De combinatiepolis zit tussen de natura- en restitutiepolis in. Een deel van de prijsverschillen kan dit verklaren.

Dit overzicht laat overigens alleen de premies van de basisverzekering zien. Deze premie is wettelijk verplicht voor alle Nederlanders. Als men nóg goedkoper uit wilt zijn kan er overwogen worden om een verplicht eigen risico (385 euro of 375 euro bij labels van DSW) te verhogen. De verzekeraars geven ook korting als de verzekering in een keer wordt betaald.

De zorgtoeslag

Ook de maximale zorgtoeslag stijgt volgend jaar. Voor alleenstaanden komt het uit op vier euro per maand, voor meerpersoonshuishoudens met 16 euro per maand.

%d bloggers liken dit: