Bedrijven

FNV stelt ultimatum naar PostNL

By  | 

Er is door FNV een ultimatum gesteld naar PostNL. Mocht de postreus niet voor maandagmiddag akkoord gaan met de eisen van de bond, dan volgen er acties.

 

Ultimatum

Onder de eisen van de FNV is dat de werkdruk minder word onder de werknemers. Ook wilt de FNV dat er een loonstijging van 5% plaatsvindt met een minimum van 100 bruto euro per maand. Uitzendkrachten moeten daarnaast ook een vast contract krijgen wanneer zij een jaar in dienst zijn bij PostNL.

Vorige maand is de vakbond begonnen met de onderhandelingen over het nieuwe cao. Het postbedrijf weigert volgens de FNV om met concrete (tegen)voorstellen te komen. ,,PostNL schuift de echte onderhandelingen zo lang mogelijk voor zich uit, zodat eventuele acties niet in de drukke decembermaand plaatsvinden. Nu krijgen ze het deksel op de neus’’, dreigt bestuurder Ger Deleij van FNV Publiek Belang.

Vorige week werden er prikacties aangekondigd door de FNV. Daarop besloot PostNL andere bonden te vragen of zij willen wachten met acties in december. In overleg met hun achterban komen de drie bonden volgende week met een antwoord.

 

Conflicten

Onlangs heeft PostNL al conflicten gehad met de zelfstandige pakketbezorgers. Die dreigde met acties rond Sinterklaas. Dit werd niet getolereerd door het postbedrijf en dreigde met juridische stappen naar branchekoepel BVPD. De branchekoepel dat voor ongeveer 150 bezorgbedrijven met 2500 werknemers onder zich heeft. De acties werden hierna meteen van de baan. De bezorgbedrijven willen onder andere met terugwerkende kracht betaling van overuren, en een hoger uurtarief

 

De laatste jaren ziet PostNL de pakkettenbusiness extreem hard groeien. Als er wordt vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar ten opzicht van hetzelfde kwartaal vorig jaar, is er een stijging te zien van 22 procent. Deze stijging wilt PostNL doorzetten door andere te investeren in een nieuw sorteercentra.

 

Uit de afgelopen dagen kwam sterk naar voren dat het bedrijf moeite heeft om de groei bij te benen. Er kwam een lawinen van klachten en meldingen binnen over de bezorging van de sintcadeaus. PostNL werd bestookt via sociale media door consumenten met vragen of hun pakketjes op tijd binnen komen voor pakjesavond.

%d bloggers liken dit: