Binnenland

Een vijfde meer pinbetalingen tijdens Black Friday

 

Een goed weekend tijdens de uitverkopen op Black Friday, het afgelopen weekend en Cyber Monday. Het heeft voor 21 procent meer pintransacties gezorgd vergeleken met een jaar geleden.

Betaalvereniging Nederland heeft onderzoek gedaan. Volgens cijfers trokken Nederlanders op vrijdag, zaterdag en zondag bijna 58 miljoen keer hun pasje. Dat is 16 procent meer dan in een normaal lang weekend van dit jaar.

Ondanks dat Black Friday eigenlijk alleen op vrijdag valt kiezen veel winkels ervoor om de aanbiedingen over meerdere dagen te verspreiden. Daarom zijn in de cijfers ook de transacties van zaterdag, zondag en Cyber Monday meegenomen. Op die laatste dag gaat de consument doorgaans op jacht naar koopjes voor het feestdagenseizoen.

Ook in Nederland zijn veel bestellingen gedaan via het internet, zoveel zelfs dat PostNL moeite heeft om alles op tijd bezorgd te krijgen. In de eigen app waarschuwt het bedrijf dan ook dat het mogelijk is dat pakketten later dan normaal afgeleverd worden.

Online omzet iDEAL ook gestegen

In de afgelopen dagen werden er via online-betaalplatform iDEAL dik tien miljoen betalingen verricht. Dat is 38 procent meer dan vorig jaar en 72 procent meer dan normaal. De online-omzet via iDEAL bedroeg ruim 845 miljoen euro, terwijl de pinomzet uitkwam op dik 1,5 miljard euro.

De cijfers zijn door Betaalvereniging Nederland gebaseerd op één grote transactieverwerker, equensWorldline. Op basis daarvan is een schatting voor het hele land gemaakt. Cash- en creditcardbetalingen zijn uitgesloten van de cijfers.

Supermarkten profiteren amper van koopgekte

Het zijn overigens niet alle branches die profiteren van Black Friday. Volgens internationaal onderzoek dat is verricht door Stocard, een soort portemonnee-app waarin consumenten klantenkaarten kunnen bewaren, merken supermarkten bijvoorbeeld nauwelijks iets van deze winkeldag.

Ook alle bouwmarkten scoren nog niet heel goed. Het fenomeen Black Friday is in Nederland populairder dan in België. De trends zijn in beide landen vergelijkbaar, toch zijn de cijfers uit Belgie minder extreem.

%d bloggers liken dit: