Binnenland

Dit is hoe werkgevers de baankansen van werkzoekenden vergroten

 

Op een persoonlijke pagina kunnen werkenden en werkgevers straks zien welke kansen zij op de arbeidsmarkt hebben. Met welke stappen ze hun kansen vergroten krijgen ze ook te zien. Zo hoopt werkgeversvereniging AWVN samen met uitkeringsinstantie UWV en Deloitte mensen en bedrijven meer grip te geven op de snel veranderende arbeidsmarkt. Eerder schreven wij hier al over: wij lichten alles graag nog even extra uit.


De plannen


Het nieuw te lanceren platform is een van de tien voorstellen die de AWVN presenteerde tijdens hun jaarlijkse congres. De twee belangrijkste gedachten achter die plannen zijn dat de toekomstige arbeidsmarkt het beste werkt als alle werkenden een fundament hebben dat hen zekerheid kan bieden. Succes op de arbeidsmarkt hangt af van wat iemand kan, wel meer dan van iemands diploma of functietitel.

Het zijn niet alleen maar plannen die ergens in de toekomst werkelijkheid worden. Samen met UWV en Deloitte is de AWVN al bezig met het opzetten van een competentiepaspoort. De afgelopen maanden hebben data-analisten van Deloitte een uitgebreide scan gemaakt van ruim driehonderd verschillende functieprofielen.

Alle basistaken en vaardigheden zijn daarin kortweg uitgeplozen en verwerkt in een programma. Alle data is vervolgens gekoppeld en gelinkt aan profielen van anonieme werkzoekenden en vacatures.

Beoordeling


Als er is ingelogd op een eigen persoonlijke pagina krijgt een werkzoekende op basis van zijn huidige profiel te zien wat zijn talenten en vaardigheden zijn en welke functies voor hem of haar geschikt zouden kunnen zijn. Welke cursussen hij of zij eventueel moet volgen om voor een bepaalde (toekomstige) job in aanmerking te komen. Mogelijk kan hij in de toekomst rechtstreeks reageren op vacatures. Een andere optie is dat leraren, leidinggevenden of collega’s hem of haar een beoordeling kunnen geven.

 

Conclusie

De werkgevers hopen dat hopen dat op termijn opleidingsinstituten zich willen aansluiten bij hun initiatief. Wie er voor de kosten van het systeem gaat opdraaien is nog onduidelijk. Er wordt ook nog gewerkt aan regels rondom het waarborgen van de privacy voor werkzoekenden.

Het AWVN denkt, ondanks dat er nog veel moet worden uitgewerkt dat het platform volgend jaar zomer al in de lucht kan zijn.

%d bloggers liken dit: