Binnenland

De consument is in winkels duurder uit

 

In November betaalden Nederlandse consumenten 2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Het Centraal voor de Statistiek meldt dit. In oktober gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog.

Al maanden schommelt de prijsstijging rond de 2 procent, dit merkt het statistiekbureau daarbij op. De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde.

Met deze index word de prijsontwikkeling weergegeven van een pakket van goederen en diensten, zoals de dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. De inflatie is wat breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

Door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen nam de stijging van de consumentenprijzen af. Benzine bijvoorbeeld, kostte in november vrijwel evenveel als een jaar eerder. De consument betaalde in oktober voor benzine op jaarbasis nog 8,1 procent meer. De prijsontwikkeling had van voeding had daarentegen een opwaarts effect op de stijging van de consumentenprijzen.

Het CBS berekende naast de consumentenprijsindex ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. De prijzen in Nederland stegen 1,8 procent volgens deze methode, tegen 1,9 procent in oktober. Dat is minder dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in november gemiddeld 2 procent omhoog gingen.

%d bloggers liken dit: