Binnenland

Betalingsproblemen: een op de vijf huishoudens heeft het

By  | 

21 procent van de huishoudens heeft problemen om de rekeningen op tijd te kunnen betalen. Dat komt uit op 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.  De helft van hen heeft ernstige problemen, dit betekent dat zij de rekeningen te laat betalen, aanmaningen ontvangen of afbetalingsregelingen moeten treffen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud onder ruim 2500 Nederlanders. Het instituut maakt zich ernstige zorgen om het deel van de mensen dat te maken heeft met ernstige problemen, ongeveer een derde, dat helemaal geen hulp krijgt met de geldproblemen. En dat terwijl zij wel achterlopen met huur of hypotheek, of dat hun energie dreigt te worden afgesloten.

Een op de drie ondervraagden betaalde de rekening afgelopen jaar wel eens te laat. Meestal ging het dan over de zorgverzekering (29%), gevolgd door de energierekening (19%) en de huur/hypotheek (19%). Bij 5 tot 7% van de huishoudens zorgt het niet-betalen van de rekeningen voor grote problemen: zij krijgen te maken met het afsluiten van de energie of loonbeslag.

Hulpverlening

Van deze mensen zegt een deel niet te weten waar terecht te kunnen voor hulp. Een ander groot deel, 285.000 huishoudens, onderschat de betalingsproblemen. Zij denken geen hulp nodig te hebben. Volgens het Nibudis het echter erg moeilijk om zonder professionele begeleiding uit de financiële problemen te komen. Vooral jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden en, gek genoeg, hogere inkomensgroepen hebben vaak betalingsproblemen.

Rondkomen

Er is ook goed nieuws: in vergelijking met 2012 en 2015 hebben minder mensen moeite om elke maand rond te komen, 38 tegen 45% in 2015. Ook hebben ze minder leningen en staan ze minder vaak rood.

Vooral mensen met een uitkering, alleenstaanden met kinderen en huishoudens uit de lage inkomensgroepen komen lastig rond. Dat komt volgens de ondervraagden doordat de uitgaven stijgen terwijl de inkomsten gelijk blijven. Ook te hoge vaste lasten worden genoemd.

%d bloggers liken dit: