Binnenland

Begrotingsoverschot bijna 3 miljard euro

By  | 

Vorig jaar heeft De Nederlandse overheid een begrotingsoverschot gehaald van 2,9 miljard euro. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dit vrijdag.

Sinds 2008 is het voor het eerst dat Nederland weer een begrotingsoverschot haalt. Het overschot kwam dit jaar uit op 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een jaar eerder was er sprake van een tekort van 2,1%.

Niet het grootste begrotingsoverschot

Vorig jaar was het niet het grootste overschot ooit voor Nederland. In 2000 boekte de overheid een overschot van 1,9 procent van het bbp.

Tijdens de crisis jaren bleven de inkomsten sterk achter. Er werd een tekort geboekt in het jaar 2009 en 2010. Dit tekort was meer dan 5 procent.

Binnen de Europese Unie is de afspraak dat lidstaten jaarlijks niet meer dan 3% meer mogen uitgeven dan wat de overheid binnenkrijgt. De Europese Rekenkamer stelde vorig jaar dat Brussel te weinig doet om de lidstaten aan deze afspraken te houden. In Frankrijk ligt het tekort namelijk al jaren boven de afgesproken norm.

Groei

Vorig jaar was de economische groei in Nederland sterker dan gedacht. Volgens het CBS was de groei 2,2 procent, terwijl er eerder een schatting werd gemaakt van 2,1 procent. De verbetering kwam door een sterke groei in het vierde kwartaal. Dit kwam vooral door een toename van de export en de consumptie van huishoudens.

Later vandaag zal het Centraal Plan Bureau de ramingen voor de komende jaren presenteren. De formatie zal hier vooral belang bij hebben. Zij hebben de opgave om te bepalen hoe het overgehouden geld wordt uitgegeven.

Tekorten

Sinds de crisisjaren is Nederland niet de eerste met een begrotingsoverschot. Duitsland had in 2015 ook een positieve uitkomst. Volgens cijfers van Eurostat, het Europese Bureau voor de Statistiek, konden in 2015 vier lidstaten een begrotingsoverschot boeken. Dat waren Luxemburg (1,6 procent), Duitsland (0,7 procent), Zweden (0,2 procent) en Estland (0,1 procent).

In datzelfde jaar scoorde Nederland een tekort van 1,9 procent. De hoogste tekorten in 2015 werden geboekt door Frankrijk (-3,5 procent), Verenigd Koninkrijk (-4,3 procent), Portugal (-4,4 procent), Spanje (-5,1 procent) en Griekenland (-7,5 procent).

 

%d bloggers liken dit: