Binnenland

‘Banken doen te weinig aan belastingontwijking’

By  | 

De zeven grootste Nederlandse banken met betaal- en spaarrekeningen zetten steeds vaker in op maatschappelijke thema’s. Op het gebied van belastingontwijking, vrouwenrechten en klimaatverandering laten de financiële instellingen het volgens de Eerlijke Bankwijzer afweten.

Als er belastingen worden ontweken dan hebben alleen de Triodos en de Volksbank een managementsysteem dat actie onderneemt als er belastingen worden ontdoken.

Veel banken missen ook het beleid om hun investeringen in fossiele brandstof af te bouwen. Op gendergelijkheid scoren alle banken een onvoldoende: de meeste instellingen bevorderen wel vrouwenparticipatie in hun eigen top, maar in het investeringsbeleid krijgt dit nauwelijks aandacht en ontbreekt een zerotolerancebeleid voor discriminatie van vrouwen.

Vooral NIBC en de Volksbank, waar SNS en ASN Bank onder vallen, verbeterden het eigen beleid flink ten opzichte van de vorige meting in 2016.

De andere banken die onder de loep werden gelegd, zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en Van Lanschot Kempen. De maatschappelijke invloed van banken is groot, omdat die het bedrijven en organisaties mogelijk maken om kapitaal te verwerven.

Strengere eisen voor dierenwelzijn

“Een aantal banken onderneemt nog volstrekt onvoldoende actie om misstanden aan te pakken en duurzaam te financieren”, zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Wel werd vooruitgang geboekt op het vlak van dierenwelzijn. Het beleid voor veetransporten werd aangescherpt door de Volksbank en Rabobank. Die mogen daardoor niet langer dan acht uur duren.

Rabobank en ING werden strenger voor kolenbedrijven en Rabobank voor de productie van bont. De Volksbank stelde nieuwe eisen aan bedrijven om openheid van zaken te geven over belastingovereenkomsten of schikkingen met belastingdiensten.

De Eerlijke Bankwijzer wil consumenten inzicht geven in de investeringen en leningen van hun bank.

%d bloggers liken dit: