Bedrijven

Omzet uit Iphone-verkopen fors gedaald, gaat Apple richting het einde?

By  | 

De cijfers van Apple het afgelopen kwartaal zijn bekendgemaakt. De opgehaalde opbrengen uit de Iphone-verkoop zijn gedaald met 15 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

 

Geen bekende cijfers

Afgelopen dinsdag schreef Apple over de afgelopen drie maanden dat de omzet uitkwam op 52 miljard dollar. Wanneer er wordt gekeken naar wat de bestverkopende productcategorie blijft de Iphone nog steeds het best verkochte product. In hetzelfde kwartaal in 2018 was de omzet vanuit de Iphone-verkopen 61,6 miljard dollar. Sinds dit kwartaal maakt Apple niet meer bekend hoeveel losse exemplaren er worden verkocht van Iphones, Ipads of Macs. Directeur van Apple, Tim Cook is van mening dat de aantallen van november “niet boeiend’ zijn. Het draait volgens hem om de totaal waarde van de verkochte toestellen.

 

Cook gaf begin januari een opvallende waarschuwing naar buiten. Dit deed hij in een brief naar de investeerders. Hierin schreef hij dat de omzet van het bedrijf van het vorige kwartaal lager zou zijn dat verwacht. Dit kwam met name door de tegenvallende Iphone-verkopen in China.

 

Destijds stelde de directeur dat een omzet van 84 miljard dollar te verwachten. De behaalde omzet is 9 miljard dollar minder dan waar eerder op was gerekend.

 

Winst blijft bijna gelijk

Afgelopen drie maanden was de totale omzet 84,3 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was dat nog 88,3 miljard dollar. Het komende kwartaal wordt de omzet geschat tussen 55 miljard dollar en 59 miljard dollar. Er kwam een winst uit op 20 miljard dollar, bijna gelijk aan het vorige jaar.

 

Het bedrijf stelt wel dat een recordaantal Macs en Apple Watches te hebben verkocht. Hiervoor zijn geen exacte cijfer bekendgemaakt. De Apple Watch valt onder de categorie ‘andere producten’ en deze maakt een groei van 33 procent. In dollars is dit van 5,5 miljard dollar naar 7,3 miljard dollar gegaan.

 

De behaalde opbrengsten van Macs zijn gestegen van 6,8 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2017 naar 7,4 miljard dollar in het afgelopen kwartaal van 2018.

 

Andere diensten van Apple zoals Apple Music en de App Store, maakten een groei van 17 procent door. Dit bracht 10,9 miljard dollar op.

 

%d bloggers liken dit: