Bedrijven

Nederland neemt meer belang in Air France-KLM

By  | 

Dat de Nederlandse staat een belang zou nemen in Air France-KLM kwam als een verassing voor de Franse regering. Dit zegt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire afgelopen dinsdag tegen de Franse krant Les Echos.

 

“Ik heb ondervonden dat de Nederlandse Staat belang heeft genomen. Zonder voorgaande kennisgeving is dit plaatsgevonden aan de raad van bestuur en de Franse regering”, aldus Le Maire.

 

De strategie en management worden door hem gesteund bevestigde de Franse minister. Hieraan toe voegde Le Maire, dat het essentieel was dat Air France-KLM beheert wordt zonder nationale publieke inmenging.

 

Premier Rutte en Minister van Financiën Wopke Hoekstra stelden echter dat zij hun Franse ambtsgenoten dinsdagavond hebben ingelicht. Er kwam echter geen gehoor terug vanuit Parijs.

 

Dinsdagavond liet Hoekstra in een persconferentie weten dat de Nederlandse Staat een belang neemt in de luchtvaartcombinatie. Het gaat om een bedrag met een actuele waarde van 680 miljoen euro. Dit slaat op 12,68 procent.

 

De minister meldt dat er steeds binnen de luchtvaartcombinatie belangrijke beslissingen worden genomen waar pas achteraf en de Nederlandse Staat pas achteraf wordt geïnformeerd.

 

Sinds de fusie Air France en KLM al belang in de Franse Staat

Sinds de fusie van Air France en KLM in 2003 had de Franse Staat al een belang. Dit belang bedraagt 14 procent. Uiteindelijk wilt Hoekstra dat het belang van de Nederlandse Staat uitbreiden tot dezelfde omvang.

 

Er is geld geleend van de kapitaalmarkt om de aandelen aan te schaffen. De staatsschuld loopt op en komt er geen direct belastinggeld aan te pas. Er veranderd verder niets aan de geplande rijksuitgaven en de aankoop heeft ook geen invloed op het begrotingssaldo.

 

Veel onrust rond luchtvaartcombinatie

Er is veel onrust de laatste weken rond Air France-KLM ontstaan. Vooral omtrent de herbenoeming van KLM-Topman Pieter Elbers.

%d bloggers liken dit: