Bedrijven

Meerderheid Nederlanders willen een ‘digitaks’ voor internetbedrijven.

By  | 

Nederlanders zijn met 85 procent een voorstander voor de invoering van de ‘digitaks’. Dit zou ervoor zorgen dat internetbedrijven als Amazon, Netflix, en Google belasting moeten gaan betalen. Een kwart van de mensen waren er zelfs zeer sterk mee eens en een ruime meerderheid vindt dat de EU niet moet wachten op de invoering, ondanks dat er nog geen wereldwijde regels zijn afgesproken.

Grootschalig onderzoek

Dit is naar voren gekomen uit een grootschalig onderzoek van het Kieskompas in zes Europese landen. Aankomende dinsdag moeten alle EU-ministers van Financiën in Brussel een besluit maken over de invoering van de Europese belasting voor internetdiensten. Er is wel kans dat de ‘digitaks’ opzij geschoven wordt door onenigheid.

In Nederland maar ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden steunt meer dan 75 procent van de bevolking de nieuwe belastingmaatregel.

“De uitkomst laat zien dat je geen linkse jongen hoeft te zijn om het belachelijk te vinden dat techreuzen als Google en Facebook nauwelijks belasting betalen”. zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA). De meerderheid vindt dat er  iets gedaan moet worden. Ministers moeten luisteren naar wat onder de bevolking leeft en werken aan een eerlijk belastingsysteem.

Aankomende dinsdag besluit

Aankomende dinsdag wilt De Europese Commissie een besluit maken, uit angst omdat er een aantal lidstaten op eigen initiatief al plannen hebben aangekondigd. Hierdoor kan er een lappendeken ontstaan aan regels in de EU. Landen als Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk zijn hier al mee begonnen.

Meerdere landen waaronder Nederland willen dat de belasting via OESO geregeld gaat worden. Dit is een internationaal samenwerkingsverband van 36 landen waaronder Japan en de VS. Het kan nog echter nog jaren in beslag nemen totdat dit rond is.

Momenteel betalen bedrijven via mondiale afspraken de winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Grote internetbedrijven zoals Amazon en Apple kiezen nu voor de meeste financieel aantrekkelijke landen om zich te vestigen. Dit gebeurt om zo weinig mogelijk belasting hoeven te betalen. Deze bedrijven maken enorme bedragen in de omzet en dit kunnen ze mislopen wanneer ze in andere landen zijn gevestigd.

 

 

%d bloggers liken dit: