Bedrijven

Meer omzet voor PostNL dankzij pakketjes

 

PostNL haalt voor het eerst meer omzet uit het bezorgen van pakketjes dan van post. Ondanks dat haalt het bedrijf hier niet meer winst uit. Het resultaat bij pakketjes daalde zelfs licht, terwijl er juist een toename nodig was om de flinke daling bij de post goed te maken.

De totale omzet van PostNL steeg in het derde kwartaal met 8 miljoen tot 638 miljoen euro. Dit heeft volledig te maken met het bezorgen van pakketjes, hiermee steeg de omzet met een kleine 11 procent. Wat betreft post zette de daling door, er werden namelijk 12 procent minder brieven bezorgd. De omzet daalde er met 6 procent.

Lagere winst

Onderaan de streep daalde de winst uit de voortgezette activiteiten van PostNL van 25 miljoen euro tot 19 miljoen euro. Dit heeft vooral te maken met de verdere daling van de winst bij post, van 20 miljoen euro tot 7 miljoen euro.

Ook bij pakketjes werd er minder verdiend: een daling van 2 miljoen euro tot 30 miljoen euro. Dit komt door stevige concurrentie waar PostNL mee te maken heeft.

De winst van het bedrijf daalt en dat ondanks de kostenbesparingen van 16 miljoen euro.

Gunstiger dan verwacht

Toch is er wel een meevaller. PostNL denkt dat Nexive en Postcon, de postactiviteiten in Italië en Duitsland, in de eerste helft van volgend jaar worden verkocht. Over een prijs en de eventuele koper wordt nog niets naar buiten gebracht.

PostNL meldde onlangs al een ander voordeel. De Autoriteit Financiële Markten (ACM) had eerder namelijk gesteld dat PostNL zijn netwerk moest openstellen voor concurrenten. Daartegen ging PostNL in beroep en inmiddels is ook bepaald dat PostNL dat niet tegen lagere tarieven hoeft te doen.

Al eerder het aandeel geschat tussen de 50 en 70 miljoen euro, nu denkt het nog maar tussen de 40 en 45 miljoen euro extra kosten hoeft te maken.

De verwachtingen werden voor het hele jaar gehandhaafd. Ook zegt het weer meer dividend te willen uitkeren, zonder hier bedragen aan te hangen. Over 2017 keerde het bedrijf 0,17 euro per aandeel uit.

%d bloggers liken dit: