HEMA

Naam: HEMAHEMA logo

CEO: Tjeerd Jegen

Oprichting: 4 november 1926 door Leo Meyer en Arthur Isaac

Hoofdkantoor: NDSM-Straat 10, 1033 SB Amsterdam

Netto omzet: 270,3 miljoen euro.

Verlies: 14,7 miljoen euro

 

Over HEMA

Op 4 november werd het eerste filiaal geopend in de Kalverstraat in Amsterdam. Het idee van de H.E.M.A kwam van de directeuren van N.V. magazijn Bijenkorf, Leo Meyer en Arthur Isaac. De H.E.M.A moest een zogenaamde stuntwinkel worden, dit houdt in dat producten worden aangeboden voor een zeer lage prijs. Toen die tijd waren alle spullen van de H.E.M.A te koop voor 25 of 50 cent. In 1928 ging H.E.M.A over op meerdere prijsranges, zo werd 10 cent, 75 cent en een gulden ook toegevoegd. De differentiatie tussen H.E.M.A en andere warenhuizen is dat zij slechts van elk artikel een soort hadden. De H.E.M.A was erg goedkoop en had een ruim assortiment. Omdat het zo goedkoop was werd het gezien als een winkel voor armoedige mensen en rijke mensen wouden absoluut niet geassocieerd worden met deze winkel. In 1945 werden de puntjes uit de naam gehaald en er werd het HEMA zoals wij het nu ook kennen. In de jaren 90 besloot het warenhuis de grenzen over de gaan en opende zij hun eerste filiaal in België. In 2007 werd HEMA opgekocht door Lion Capital, een investeringsmaatschappij. Inmiddels is dat nog steeds het geval.

Huidige situatie

Inmiddels heeft HEMA  700 vestigingen door heel Europa. Hiervan zijn er 250 franchise ondernemingen en zijn zij een van de grootste franchise aanbieders van Nederland. HEMA heeft winkels in de volgende landen. In Nederland 540 vestigingen, in België 97, in Duitsland 10, in Luxemburg 4, in Frankrijk 47, in Spanje 4 en in Engeland 6. Inmiddels heeft HEMA in de eerste kwartalen over een omzet van 270,3 miljoen euro. Echter leden ze wel een verlies van 14,7 miljoen euro. HEMA heeft de laatste onder druk gestaan door de slechte resultaten, echter laten zij nu weer een groei zien.

Rookworsten

De rookworsten is de echte klantentrekker van de HEMA. In 1936 werden de rookworsten voor het eerst koud verkocht op de nieuwendijk in Amsterdam. Maar de verkoper begon het al snel als warme snack te verkopen. Het was een succes en het is nog steeds een succes.