Buitenland

Nederlandse bedrijven vertrokken al uit Turkije

 

In Turkije is Nederland een van de grootste buitenlandse investeerders. Echter is het land niet voor alle bedrijven een paradijs. Al jaren werd het land gezien met veel perspectieven voor buitenlandse investeerders. Toch zijn de afgelopen twee jaar meerdere Nederlandse bedrijven vertrokken uit Turkije. Politieke onzekerheid, economische stagnatie en de angst voor de toenemende onveiligheid in het land zijn de voornaamste redenen om terug te trekken als bedrijf.

Onrust

Het is al een langere tijd onrustig in het land. Na de mislukte staatsgreep voert president Erdogan een grootschalige zuivering door. Ook zijn er de afgelopen twee jaar grote aanslagen plaatsgevonden in het land en is er een directe oorlog met de Koerdische PKK.

Vastned

Vastgoedfonds Vastned kondigde vorige week aan dat het Turkije gaat verlaten. De beweegredenen zijn de politieke onrust, de economische tegenvaller en de onbeheerste bouwdrift. Vastned had negen winkelpanden in het bezit. Deze zijn verkocht aan een groep Turkse investeerders.

C&A

Vorige zomer meldde C&A dat het terug trekt uit Turkije. Het bedrijf zag geen perspectief meer in de Turkse markt. Het besloot om alle 24 winkels te sluiten in het land.

Het modeconcern had in Turkije goede omzetresultaten, maar de omstandigheden in de markt vormden een uitdaging. Het concern kon overigens geen noemenswaardig marktaandeel veroveren.

KMWE

De Eindhovense producent van hightech systemen en componenten trok twee jaar geleden al terug. De economische redenen waren bij het bedrijf doorslaggevend om zich niet meer te vestigen in het land.

Deze beslissing was het gevolg van de strengere eisen van de Turkse overheid om defensieopdrachten niet te delen met buitenlanders. ‘We stonden op het punt te gaan investeren in een tweede productiehal om nieuwe defensieorders uit te kunnen voeren. Toen maakte de Turkse overheid duidelijk dat zijn defensiegeheimen niet voor buitenlandse ogen bestemd zijn’, aldus de topman van KMWE Edward Voncken.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: