Binnenland

Sociale controle door de burger of door de overheid?

 

Sociale controle door de overheid komt steeds vaker voor. Maar neemt dit niet het zelfsturend vermogen van de bevolking weg?

De media heeft een grote invloed op de toename van deze sociale controle van de overheid. Wanneer er een groot schandaal plaats vind, is de media er tegenwoordig razend snel bij. De zaak wordt vervolgens groot opgeblazen, waardoor een directe reactie van de overheid niet uit kan blijven.  Door de overheid wordt er een verantwoordelijke bestuurder aangewezen. Deze bestuurder wilt er ten slotte voor zorgen dat het schandaal nooit meer plaats vind. De regels worden aangesterkt en in sommige gevallen worden er speciale teams samengesteld die het probleem in de toekomst moeten gaan voorkomen. Dit brengt in de eerste plaats heel veel werk met zich mee. Procedures moeten strenger worden geïnspecteerd en daarnaast stapelt het administratieve werk zich ook op.

Zelfcorrigerend vermogen verdwijnt

Terwijl de bevolking langzaam maar zeker afhankelijk word van de bestuurders, verdwijnt bij de bevolking zelf het zelfsturend vermogen. Wanneer het aangestelde bestuursorgaan vervolgens zijn aandacht verliest en zich richt op het volgende schandaal, denkt de bevolking er vervolgens niet aan om weer extra voorzichtig te zijn. Als er vervolgens weer iets ernstigs plaatsvind, wijst iedereen meteen naar de bestuurders. Terwijl de oorzaak eigenlijk ligt bij de afnemende aandacht van mensen.

Sociale controle in handen van de burger

Maar wat zou de oplossing dan wel moeten zijn? Er kan niet van de overheid verwacht worden dat zij constant alles in het land in de gaten houden. Hier is simpelweg de mankracht niet voor aanwezig. De oplossing ligt dan ook niet bij de overheid, maar bij de burger. Wanneer de sociale controle weer bij de burger komt te liggen, komt ook de verantwoordelijkheid weer bij de burger te liggen. Op deze manier controleren burgers elkaar, dit wordt ook wel peer-to-peer-toezicht genoemd. Een voorbeeld hiervan waren heel lang de taxi’s in Amsterdam. Het was altijd erg chaotisch bij de standplaatsen in de buurt van druk bezochte plaatsen in de stad. De overheid probeerde hier iets aan te doen door meer toezichthouders neer te zetten bij de betreffende plaatsen. Toen dit ook niet werkte, probeerde ze het op een andere manier. Ze legde de taxibedrijven regels op en wanneer ze deze zouden overtreden, zouden er forse boetes worden uitgedeeld. Op dit moment kwam de sociale controle weer in handen van de bedrijven en hiermee dus de burger.

Lees meer over Sociale Controle

 

 

1 Comment

  1. Yvonne Koster

    30 augustus 2017 at 15:49

    Ik ben bang dat sociale controle door de burger steeds minder zal worden. Men kijkt nauwelijks meer om zich heen, geen enkele aandacht voor zijn medemens. Het enige wat belangrijk is, hoe kan ik zoveel mogelijk gebruik maken van mijn smart Phone? Had mijn zoon en mijn 2 kleinkinderen te logeren, maar helaas het enige wat interessant was om de hele dag bezig te zijn met hun tablet of smart Phone. Mijn kleinzoon van 15 jaar was tot twee uur s´nachts bezig met zijn verslaving. Overdag was hij te moe, om ook maar iets anders te doen, laat staan om mij te helpen. Dus kwam alles op mij neer, eten koken, kleding wassen, rommel opruimen enz. Zelfs de w.c doortrekken, was teveel gevraagd. Zo vervreemde de kleinkinderen van je, alleen de deze fantastische uitvinding!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: